Kapusta - wspaniałe warzywo o szerokim zastosowaniu
Kojarzy nam się głównie z kuchnią polską - kapuśniak, kapusta kiszona, gołąbki, bigos, pierogi to zapewne jedne z Waszych ulubionych dań.
Kapusta to nie tylko smaczne warzywo. To przede wszystkim bomba witaminowa o dużej zawartości witaminy C oraz U (tak, jest taka witamina ), B, A, E, K. Kapusta jest bogata również w kwas foliowy, rutynę, wapń, potas, magnez i żelazo. Dzięki temu doskonale wzmacnia odporność .Posiada również związki o silnym działaniu antynowotworowym .
Kapustę można stosować zdrowotnie w wielu postaciach:
- okład z liści (na bóle stawów, zwichnięcia, artretyzm, nawał pokarmowy podczas karmienia piersią),
- soku z kapusty kiszonej lub świeżej (na anemię, na kaca , przeciwnowotworowo, moczopędnie, jako probiotyk, oczyszczanie organizmu z toksyn, na poprawę odporności),
- oleju z nasion kapusty (nawilżająco na skórę i włosy, pielęgnująco na cerę naczynkową i trądzikową),
- liofilizatów i ekstraktów w postaci kapsułek (jako preparaty witaminowe).
Pamiętacie może słynną swego czasu dietę kapuścianą? Dawała efekt szybkiej utraty wagi, ale niestety jej działanie polegało głównie na utracie wody z organizmu a nie magicznym spalaniu tkanki tłuszczowej.
Kapusta, kapusta... Wcale nie jest pusta. Mnóstwo dobra zawiera i pomaga gdy choroba sponiewiera.